Header image
Skip Navigation Links  
Substandpunt: Politiek
Opinie: "Streven naar cohesie"

STREVEN NAAR COHESIE

 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelt de versplintering over de acht ministers en twee staatssecretarissen van dit land terecht in vraag.

Hierdoor is Gezondheidszorg het meest versnipperde departement dat er bestaat. Ik treed de minister hierin volmondig bij en haalde deze problematiek trouwens al veelvuldig aan in mijn boeken.

Een pleidooi om de ziekteverzekering verder te regionaliseren zal de gezondheidszorg in België niet efficiënter maken, integendeel. Enerzijds tast de regionalisering de fundamenten van de solidariteit aan. Anderzijds zorgt het voor een exponentiële groei van het aantal overlegorganen, een complexer kluwen van regelgeving en administratie. Dit gaat handenvol geld kosten en valt uiteindelijk ten laste van de patiënt aan wie minder zorg besteed kan worden.

Bovendien vormt de curatieve gezondheidszorg maar één deel van de medaille. In ons land moet er méér ingezet worden op preventie. Samen met gezondheidsvoorlichting en- opvoeding (GVO) behoort preventie tot de basis van het gezondheidsbeleid. Naar mijn idee wordt een doeltreffend preventiebeleid best op federaal – en nog beter zelfs op Europees niveau gevoerd om tot volledige efficiëntie te komen in ons land.

De politieke onrust die na de stellingname van minister De Block was ontstaan, lijkt me dan ook ietwat voorbarig. We maken beter eerst werk van het aangehaalde preventiebeleid en kijken dan pas of een eventuele herfederalisering voordelen biedt en wat hierbij de meerwaarde voor de patiënt vormt. Hoe zal de zesde staatshervorming het gezondheidslandschap hertekenen  en wat  dit vanaf 1/1/2019 voor de patiënt betekent,  is het momenteel nog even afwachten.

Geert Messiaen

 

Geert Messiaen is secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten en spreekt uit eigen naam.


Copyright 2005 - www.geert-messiaen.be -