Het is weer zover! Na enkele weken uitstel wegens de ophokplicht worden de kippen terug bedeeld!
Jaarlijks kijken heel wat gezinnen uit naar de dag waarop hun bestelde kippen worden geleverd. Ouderen houden kippen uit liefhebberij en jonge gezinnen houden eerder kippen voor hun kinderen. Nog anderen houden speciaal kippen om hun etensrestjes kwijt te geraken of voor het dagelijks eitje.
Alle Roeselaarse gezinnen en scholen komen in aanmerking om gesubsidieerd bruine legkippen aan te kopen met een maximum van 4 kippen en één maal om de 3 jaar.
Vandaag, 5 mei 2006, zijn we reeds aan de vierde editie toe!
In 2 uur tijd zullen 590 bruine legkippen overhandigd worden aan hun nieuwe baasjes (in totaal 166 gezinnen).
Kippen verwerken zo’n 150 gr keuken- en tuinafval per dag, wat meer is meer dan 50 kg per jaar. Dat bespaart per gezin dan ook heel wat restafvalzakken!
In totaal bedeelden we reeds 2800 kippen onder een 900 gezinnen.
Al deze kippen verorberden in al die jaren 153.000 kg keukenafval - dat derhalve niet in de restafvalzak terecht kwam.
Dit is een besparing van een goeie 13.000 restafvalzakken in 4 jaar tijd.
Het kippenproject geeft, net zoals het thuiscomposteren, een positieve noot aan het afvalbeleid. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om het keukenafval uit de restafvalzakken te vermijden.
Voor vele particuliere kippenhouders is dit natuurlijk oud nieuws, zij geven sinds jaar en dag brood- en keukenrestjes aan hun kippen. Voor anderen is het project een aanleiding om te starten met het houden van kippen.
Kippen houden mag dan wel een goed idee zijn, maar toch gelden er ook enkele minimale regels om het voor jezelf, de buren en de kippen zelf, aangenaam te houden:
Kippen hebben zowel buitenloop nodig (een ren) als een degelijk binnenhok waar ze bescherming vinden tegen regen en wind. Kippen hebben een minimale zorg nodig. Regelmatig voorzien in voeder en drinken is essentieel. Ook het hok dient geregeld schoongemaakt te worden.
Kippen zijn vlotte verwerkers van keuken- en tuinafval. Maar ze eten daarom nog niet zomaar alles wat je ze voorschotelt.
Welk keukenafval wel: - Schillen en bladeren van groenten en fruit, oudbakken brood. - Restjes van bereid voedsel: gestoofde groenten, gekookte aardappelen en frietjes, rijst, spaghetti en andere deegwaren, resten van soepen en sauzen,
Welk keukenafval niet: - Groene aardappelen, uienschillen en preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten, beschimmeld fruit en brood, selder, rauwe aardappelschillen, beenderen, kiwischillen,… - Vlees en vis.
Geef niet meer keukenafval dan wat tegen de avond allemaal opgegeten kan worden. Blijft er toch over, neem het dan weg, anders trekt dit ongedierte aan. Je kan het ook in kleinere porties voederen in de loop van de dag.
Zelfs als we onze kippen dagelijks een behoorlijke portie keukenafval voorschotelen, is het noodzakelijk om ze nog een extra rantsoen legmeel of granenmengsel bij te voederen. Voor haar gezondheid en om aan de hoge eisen die de leg aan haar lichaam stelt te kunnen voldoen, heeft een kip een evenwichtig samengestelde voeding nodig. Een aanbod van enkel keukenafval kan die samenstelling niet garanderen.
Wij bedanken alvast de nieuwe kippenbaasjes die door het houden van kippen de afvalberg helpen verminderen!!!
Wij wensen u alvast veel geluk met deze dieren. Verzorg ze goed en u wordt er zeker voor beloond!
Geert Messiaen Schepen van Leefmilieu
5 mei 2006
|