Header image
Skip Navigation Links  
 Subnieuws: Politiek
Onze sociale zekerheid gaat iedereen aan ... ook “het onderwijs”

Artikel uit Artsenkrant 29 september 2017

 

Onze sociale zekerheid gaat iedereen aan ... ook “het onderwijs”



Onze sociale zekerheid: voor velen onder ons blijft dit een abstract begrip van een kluwen van onduidelijke wetten en regels. Toch blijkt uit de dagelijkse praktijk dat iedereen er op een dag mee in aanraking komt. Denk maar aan de terugbetaling van je gezondheidszorgen, de uitkering van je leefloon, de kinderbijslag of je pensioen. De sociale zekerheid in België heeft impact op alle lagen van de bevolking en is dan ook een belangrijk gegeven in ons leven.
Bovendien staat onze sociale zekerheid voor een groot aantal uitdagingen, zoals de vergrijzing, de houdbaarheid van ons pensioenstelsel en het afbrokkelen van de solidariteit. Onze bevolking evolueert en de sociale zekerheid is genoodzaakt om zich aan te passen aan de realiteit.

Onze sociale zekerheid gaat iedereen aan. Daarom pleit ik ervoor om ze op te nemen in het lessenpakket van het onderwijs. Op die manier krijg je als Belg van jongs af aan informatie aangereikt over het Belgische systeem en over jouw plaats, jouw rechten en plichten binnen dit systeem. Een geïnformeerde burger is immers een weerbare burger.

Daarnaast is het belangrijk dat jongeren het systeem van onze sociale zekerheid leren kennen en hun eigen kijk op de maatschappij leren ontwikkelen. De jongeren van vandaag zullen immers de maatschappij van morgen dragen, inclusief de uitdagingen. Jongeren op jonge leeftijd al laten kennismaken met de organisatie van onze maatschappij, zorgt ervoor dat ze al vroeg inspiratie kunnen opdoen om deze uitdagingen aan te gaan.

Daarom pleit ik ervoor om deze belangrijke verworvenheden van de sociale zekerheid in alle takken van het secundair onderwijs aan bod te laten komen zowel in het algemeen, het technisch, het kunst- en het beroepsonderwijs.

 

Geert Messiaen
Landsbond van Liberale Mutualiteiten


 

La sécurité sociale concerne tout le monde, y compris l’enseignement

 

L’introduction d’un cours de citoyenneté dans l’enseignement de la Communauté flamande fut une source d’inspiration pour différents professionnels dans le secteur des soins. Ainsi, Lieven Annemans (UGent) plaida encore, dans l’Artsenkrant du 15 septembre dernier, en faveur de l’éducation à la santé à l’école. À son tour, Geert Messiaen (secrétaire général de l’Union nationale des Mutualités Libérales) demande aux ministres de l’Enseignement d’intégrer un cours de sécurité sociale dans le programme scolaire.

« Pour beaucoup d’entre nous, la sécurité sociale constitue une notion abstraite », rapporte Geert Messiaen. Et pourtant, tout le monde y aura affaire un jour. Il défend dès lors la mise en place d’un cours en la matière, aussi bien dans l’enseignement général que dans l’enseignement technique, artistique ou professionnel. « Ainsi, les Belges apprendront dès leur plus jeune âge le système belge et leur place, leurs droits et devoirs au sein de ce système. »

« En outre, il est important que les jeunes connaissent le fonctionnement de notre sécurité sociale pour qu’ils puissent concevoir leur propre point de vue sur la société. Les jeunes d’aujourd’hui porteront en effet la société de demain, en ce compris ses défis, comme le vieillissement, la viabilité de notre régime de pensions et l’effritement de la solidarité », poursuit Messiaen.

 


Copyright 2005 - www.geert-messiaen.be -